Vi har länge funderat på att anlägga en damm i mindre skala. Men efter att vi mätt ut omkretsen och funderat lite så blev den större än vi tänkt oss från början. Den blev fem och en halv meter lång, och tre meter bred. Vi stakade först ut hur den skulle vara, sen grävde Rolf upp själva gräsmattan innan han började gräva på djupet. Den skulle grävas i olika hyllplan, för att vattenväxterna ska stå på olika vattendjup.
När gropen var klar åkte vi till Cramers och inhandlade gummiduk, skyddsmatta och stenbelagd dammfolie. Man började med skyddsmattan för att skydda gummimattan från rötter och vassa stenar. Sen hjälptes vi åt att lägga ut gummimattan, för den var väldigt tung och otymplig.

 

 

När mattan var utlagd fyllde vi på lite vatten för att vattnet drog ner mattan så den lade sig till rätta. Sen fick vi lägga på stenar och klippa runt hela mattan så det blev trettio centimeter kvar runt hela dammen. Sen var det bara till att fylla upp resten av vattnet. Efter det lade på den stenbelagda skyddsfolien runt hela kanten för att dölja gummimattan.
När detta var klart fick vi åka till Cramers igen och köpa pump och tryckfilter. Dessutom köpte vi två näckrosor och tre stycken minikaveldun. Dessa skulle planteras i speciella planteringspåsar av textil för att inte rötterna ska sprida sig hej vilt. Vi köpte också tre små andungar av plast. ( Mamma och Pappa and står redan vid strandkanten ).Rolf fick en krokodil i födelsedagspresent av finbetong, som ligger och lurar på dammkanten.
Helgen efter byggde Rolf ett vattenfall. Vi invigde Fallens dagar på Strömgatan med champagne. Om ett par månader ska vi köpa guldfisk till dammen. Och då hoppas vi att näckrosor och växter har blivit lite större.

 

 

Här i början av bilderna ser vi Rolf sänka ner näckrosorna till sin egentliga plats. Det skulle göras efter ca. tre veckor när de börjat växa till sig lite. Först försökte han gå i barfota med risk för eget liv. Det var verkligen glashalt på botten av alger så det kunde slutat illa. Men allt utfördes utan risk med hjälp av stege med två brädor på. Kan tilläggas att näckros-påsarna var förskräckligt tunga.
Tre veckor senare var vi på Cramers igen och köpte tio fiskar plus lite nya dammväxter. Det var tre stora guldfiskar, två små koikarp och fem små guldid. Längre ner ser man hur Rolf släpper ut dom ur påsen efter att först ha vant dem vid vattnet och sen koppat i dammvatten.
Efter detta planterar Ingela dammväxterna: Tre kabbeleka, en iris, en, svärdslilja, ett stort vass, en blomvass och en slags flytande vattenhyasint. Rolf hjälper till att lägga i näringskottar i varje påse och fylla på med sten innan han sänker ner dem i vattnet. ( lägg märke till hur potatisen växt i landet bakom ryggen på Rolf ).
Allra längst ner ser vi hur fiskarna ystert simmar omkring, och hur fint allt blev till sist med vattenfall och rodedendron i full blom.

 

 

 

 

 

 

 

Dammen 2014 !

 

 

Och nu har vi köpt en" stör albino vit "som fick namnet Sören.

 

 

Det började med 2,50 kvadratmeter och nu är det c:a 60.

 

Så här började det.
Och så här blev det.

 

 

Detta är våran nya gäst i dammen !

 

 

 

 

 

 

En vinterdag på Strömgatan !